Krijg de liefde die je wilt

Bregje Jonkhart

Ik groeide op met ouders die, ondanks dat ze uit elkaar waren gegaan, goed contact met elkaar hadden gehouden. Zó anders was dat bij de kinderen met gescheiden ouders om mij heen! Ik vroeg me af waarom sommige mensen wel in contact kunnen blijven, terwijl het voor anderen zo moeilijk is.

Ik wilde ‘later als ik groot zou zijn’ stellen helpen die verbinding te behouden of te herstellen. Nu bén ik groot en doe ik dat sinds 2012 met veel plezier in mijn praktijk Jonkhart & Ziel.

Veiligheid

Veel therapievormen richten zich op het verkrijgen van inzicht en het aanleren van nieuw gedrag. Maar alhoewel dit voor een korte periode voor een opleving kan zorgen verdwijnt het effect vaak zodra de partners stress ervaren.

Om de relatie duurzaam te versterken moet het fundament van de relatie, de emotionele verbinding, opnieuw worden opgebouwd. Want geliefden raken verstrikt in gedragspatronen van beschuldigen en terugtrekken en dat zorgt voor een onveilige basis die zichzelf in stand houdt. Want als je je onveilig voelt, waarom zou je je dan kwetsbaar opstellen tegenover iemand die jou het diepst kan raken?

In EFT (Emotionally Focused Therapy) had ik al een methode gevonden die gericht is op het terugbrengen van de veiligheid en emotionele verbinding in de relatie, maar ik vond ook dat stellen vrij lang ‘afhankelijk’ bleven van mij als therapeut. Wat ik zo mooi vind aan Imago is dat de structuur van de dialoog zoveel veiligheid biedt dat stellen heel snel zélf in staat zijn de verbinding te herstellen. En met dat opnieuw verbinden in staat zijn oude pijnlijke plekken te helen en samen te groeien. Het is prachtig om dat te zien gebeuren en daar aan bij te kunnen dragen.

Mijn opleidingen

 In opleiding tot Imago therapeut
 EFT verdiepingstraining (EFT netwerk)
Externship Emotionally Focused Therapy (EFT Nederland)
IRelatiecoach (Balansgroep)
Psych-K master en advanced facilitator (De Werff)
Omgangskunde (HvU)
 Orthopedagogiek (UU)