Krijg de liefde die je wilt

Een onbewuste keuze

In Imago relatietherapie gaan we ervan uit dat je je partner heel onbewust kiest. Natuurlijk vind je je partner mooi, lief, sterk, warm; maar er zijn ook dingen in jouzelf die maken dat jij die specifieke partner uitkiest. Verliefde stellen zeggen vaak tegen elkaar: het lijkt wel alsof ik je al twintig jaar ken! Dus je valt op iemand die vertrouwd aanvoelt.

Wat je meeneemt van vroeger

Vaak zet je met je partner, heel onbewust, jouw vertrouwde manier van omgaan met elkaar voort, zoals je die ooit thuis bij je ouders of verzorgers hebt geleerd, zoals hard je best doen, je terugtrekken of door heel nadrukkelijk om de aandacht te vragen. Als dat vroeger je beste strategie was, haal je die, vooral als er stress is, ook uit de kast bij je partner. En je partner triggert jou doordat je diegene hebt uitgezocht op eigenschappen die jou onbewust doen denken aan je eigen ouders of verzorgers.

Jouw beeld

Het Imago is dus hier het beeld dat je meeneemt vanuit je kindertijd van hoe mensen met elkaar omgaan, wat je wel en niet kan en mag zeggen/voelen/denken en ook het beeld van de liefde zoals je die thuis tussen je ouders hebt meegemaakt.

Dat beeld plak je vervolgens op je partner, vooral als er stress is in de relatie, omdat het nou eenmaal jouw beeld van relaties is. Daardoor zie je jouw partner niet meer zoals hij of zij echt is en komen er misverstanden, misinterpretaties van gedrag van de ander en daarna het aanvallen, terugtrekken en uit elkaar groeien.

“Oud” gedrag

In Imago Relatietherapie kijken we naar het gedrag van jou en je partner en hoe jullie elkaar daarin pijn doen. Dan kijken we naar waar je in je jeugd dat gedrag nodig hebt gehad om te kunnen omgaan met lastige momenten, overigens zonder met een beschuldigende vinger naar je ouders of verzorgers te wijzen.

Wat bereik je hierdoor

Hierdoor komt er wederzijds begrip en veel meer mildheid met elkaar. En dan zie je dat je partner een eigen gezicht heeft met een eigen verhaal. Dan zie je dat je in deze relatie de mogelijkheid hebt om het samen anders te doen, door aan te leren wat je nog niet zo goed kunt (bijvoorbeeld luisteren; zeggen wat je voelt; laten merken hoe belangrijk je de ander vindt), waardoor je weer veel dichter bij elkaar komt te staan en er weer ruimte is voor liefde en passie. Je wordt weer nieuwsgierig naar elkaar.

Stel ons een vraag

Voel je vrij om vragen te stellen over imago relatietherapie. Over de telefoon of stuur je vraag via dit formulier hieronder. Je bericht wordt direct verzonden naar onze medewerkers die zo snel mogelijk zullen antwoorden.