Krijg de liefde die je wilt

Algemene vragen

Het oude beeld van relatietherapie is een therapeut die elke partner aanhoort, beslist wat iedereen moet doen en zijn advies geeft. Veel van ons hebben een zeer goed verdedigingsmechanisme ontwikkeld tegen het accepteren van advies, waardoor dit soort therapie vaak niet werkt.
Imago relatietherapie heeft een radicaal andere benadering. We werken niet om je te "repareren", we nodigen je uit om met ons samen te werken aan de relatie als geheel. In Imago heeft niemand gelijk of ongelijk. De uitdaging is om samen te leren praten over dingen die er echt toe doen, op een manier die veilig, ondersteunend en positief aanvoelt.
Dat zit je in de bestuurdersstoel! Jij en je partner leren om zelf aan de relatie te werken. Je wordt de expert in je eigen relatie door te leren om erachter te komen wat er echt aan de hand is voor je partner. Daarmee ga je begrijpen en voelen hoe de dingen in het heden een diepe emotionele band hebben met hun verleden.

  • Je leert vaardigheden om thuis toe te passen, zodat je het uiteindelijk zelf kunt en je de therapeut niet meer nodig hebt om aan je relatie te werken.
  • Conflict wordt juist gezien als een aanzet om te groeien met elkaar.
  • Anders dan bij andere therapieën zit je tegenover elkaar (niet tegenover de therapeut), omdat de dialoog plaatsvindt tussen jou en je partner.
  • Omdat er vanaf de eerste sessie al echt contact gemaakt wordt met de partner en zo snel tot de kern wordt gekomen heb je minder sessies nodig dan bij veel andere therapieën.

Ja, Imago kan dat! Natuurlijk zijn jouw partner en jij de enige die jullie relatie kunnen veranderen; Imago reikt je de gereedschappen aan om dat ook echt te doen. Daarbij helpt Imago om verborgen dynamieken en remmende overtuigingen boven water te halen die invloed hebben op jullie relatie. Als je die kent, wordt het pas mogelijk ze te veranderen.

Ook bij ernstige problemen heb je veel aan Imago relatietherapie. Als je eigenlijk al jaren uit elkaar gegroeid bent en er in ruzies al heel wat kapot is gemaakt, laat Imago jou zien wat de oorzaak daarvan is, wat maakt dat je die oorzaak niet eerder boven tafel kreeg en ook wat je doet om de relatie weer te herstellen en zelfs samen te groeien naar een volwassen en bevredigende relatie.

Datzelfde geldt ook als een van jullie vreemd is gegaan en jullie niet zeker weten of jullie relatie dat kan overleven.

Omdat er vanaf de eerste sessie al echt contact gemaakt wordt met de partner en zo snel tot de kern wordt gekomen heb je minder sessies nodig dan bij veel andere therapieën. Het aantal gesprekken hangt af van:

  • Hoe snel jullie het proces en idee van de dialoog thuis gaan integreren, zodat het ook daar veiliger en meer ontspannen wordt.
  • Hoe vaak jullie thuis de dialoog doen.
  • Of jullie vertrouwen hebben in de therapeut.
  • Of jullie je kunnen vinden in de vooronderstellingen van Imago (conflict is er voor groei; je hebt elkaar gekozen op basis van je eigen verleden; jij bent de blauwdruk voor de groei van jouw partner).

Het is heel gewoon dat één van jullie twee liever in relatietherapie wil dan de ander. Informeer of je therapeut een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanbiedt of stel de therapeut vragen aan de telefoon, waardoor het voor jullie allebei acceptabel wordt om dit proces in te gaan.
En als je partner nog steeds niet wil; lees boeken (zie een lijst bij een van de volgende vragen) om zelf meer te leren over wat jij doet in de relatie en wat je daarin wilt veranderen. Wie weet bevalt het en wil je partner ook naar het eigen aandeel daarin kijken. Lees ook het artikel: Jij wilt wel maar je partner niet.

De Imago Dialoog is het belangrijkste gereedschap van Imago Relatietherapie. Het is een gestructureerd proces waarin de ene de zender is en de ander de ontvanger. De zender vertelt over zichzelf in niet-oordelende woorden en de ontvanger spiegelt, erkent hoe het voor de zender is en voelt zich in, in de gevoelens van de zender. Dit alles wordt begeleid door de therapeut. Hierdoor wordt het praten met elkaar, ook over de moeilijkste onderwerpen, veilig en helder. In de gesprekken ervaar je weer nieuwsgierigheid, begrip en je praat werkelijk over waar het over moet gaan.

De verandering van jouw relatie van een liefdesrelatie naar een relatie als ouders van jullie kinderen is vaak een moeilijke. Met de therapeut kijken jullie samen hoe jullie die nieuwe relatie willen vormgeven.

Er is veel geschreven over liefdesrelaties! Hieronder en op de pagina 'boekentips' vind je er een aantal.

Krijg de liefde die je wilt, Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt

Getting the Love You Want, Harville Hendrix en Helen Lakelly Hunt (Koop de versie met de rode kaft.)

Getting the Sex Wou Want, Tammy Nelson

Making Marriage Simple, Harville Hendrix en Helen Lakelly Hunt

Hot monogamy, Patricia Love en Jo Robinson

Keeping the love you find, Harville Hendrix

Receiving Love, Helen Lakelly Hunt en Harville Hendrix

The new monogamy, Tammy Nelson

How to Improve your Marriage Without Talking about It, Steven Stosny en Patricia Love

Verslaafd aan liefde, Jan Geurtz

Over liefde en loslaten, Jan Geurtz

De kunst om met jezelf te leven, Maan Ballemans

Houd me vast, Sue Johnson

Liefdesbang, Hannah Cuppen

Het Bezoek, Hans 't Hart

Liefdesverdriet, Petra van der Heiden

De kracht van kwetsbaarheid, Brene Brown

The Seven Principals for making Marriage Work, John Gottman

Weg van liefde, Alain de Boton

Vragen over relatiegesprekken

Gemiddeld anderhalf uur.

Kijk op de websites van de therapeuten/coaches; daar kunnen verschillen in zitten.

Relatietherapie wordt sinds 2013 niet meer vergoed. Als één van jullie twee een diagnose (van bijvoorbeeld depressie) heeft zijn er mogelijkheden voor vergoeding.

Je werkt aan het herstellen van de verbinding door met elkaar te praten onder begeleiding van een therapeut of coach. Onderdeel van de gesprekken is ook uitleg van bepaalde inzichten uit de psychologie, waardoor de eigen relatie meer helder wordt. Er kan ook huiswerk worden opgegeven.

Dat hangt af van de wensen van de partners en de therapeut. Maar over het algemeen is de tijd tussen de eerste gesprekken korter (bijvoorbeeld een week) dan tussen de latere.

Seks is een wezenlijk onderdeel van liefdesrelaties, dus praten we daar ook over.

Vragen over relatieweekenden

In een relatieweekend krijg je binnen twee dagen een veel groter inzicht in je relatie, wat de lastige punten zijn in de relatie en waar die vandaan komen. Verder krijg je gereedschappen mee om thuis aan de slag te gaan. Het blijkt dat een relatieweekend van twee dagen evenveel voor je relatie oplevert als drie maanden therapie.
Als je kiest voor gesprekken zal het meer therapeutisch zijn, dus zal je veel persoonlijker en met een buitenstaander erbij inzoomen op situaties waar jullie moeilijk doorheen komen. Je vindt op een nog dieper niveau uit wat de achterliggende oorzaken zijn van de momenten van ruzie of terugtrekken, zodat je met meer begrip je relatie vormgeeft zoals jullie dat samen willen.

Een relatieweekend is een training en geen groepstherapie. Dus je hoeft niets over je relatie te zeggen in de groep. Je brengt de nieuwe gereedschappen in praktijk door alleen met je eigen partner te oefenen.

Vragen over opleiding tot relatietherapeut

Zie Ik wil Imago therapeut worden. En kijk op www.imagorelationships.org/pro/training voor informatie over de opleiding tot therapeut of coach/facilitator. Of bel Maan Ballemans (0346 - 21 04 36) of Barbara Cremers (06 - 209 65 393) als je meer vragen hebt. Wij beantwoorden je vragen graag, want wij willen dat veel meer stellen in Nederland en België toegang hebben tot deze geweldige manier van werken.

Stel ons een vraag

Voel je vrij om vragen te stellen over imago relatietherapie. Over de telefoon of stuur je vraag via dit formulier hieronder. Je bericht wordt direct verzonden naar onze medewerkers die zo snel mogelijk zullen antwoorden.